Omgekeerd foto zoeken

In het programma ‘Catfish’ worden mensen bij elkaar gebracht die elkaar online kennen. De makers gebruiken de profielfoto van iemand om te kijken waar deze nog meer wordt gebruikt (en dan blijkt vaak dat de foto niet van de deelnemer is).

De functie is dus simpel: je hebt een foto en wil weten waar deze nog meer wordt gebruikt.

Omgekeerd foto zoeken Hoe dan..?

De website TinEye doet precies dat.. Je kan de foto uploaden of de link van de foto opgeven. De zoekmachine zoekt vervolgens naar dezelfde foto online (ook als randjes zijn afgeknipt). In het geval er twee facebook profielen bij zitten: is er dus iets niet pluis. (kanttekening: het is de vraag in welke mate TinEye het gehele internet heeft gescaned, zoek dus ook op de google manier)

https://www.tineye.com/

tineye homepage

Google kan het ook

Google biedt zelf een service die iets meer op het randje is,.. met google kan je ook zoeken door een foto up te loaden en de foto vinden. Maar google vindt ook andere overeenkomstige resultaten, dit zijn echter foto’s die erg op de foto lijken.Technisch zou je met een foto van jezelf alle foto’s van jou op internet kunnen vinden. Het werkt door een foto in de zoekbalk van google te slepen. Gelukkig is de uitwerking niet zo goed, maar als je een foto van een krokodil upload kan je wel meer foto’s van een krokodil vinden. Een foto van jezelf resulteert hoogstens in enkele look a likes… (zie onderstaand voorbeeld, werkt in chrome niet in internet explorer). http://www.google.com/imghp

puppy

https://www.google.nl/imghp (open in chrome, en sleep afbeelding in zoekbalk)

Uitleg door google, met filmpje:

https://www.google.com/insidesearch/features/images/searchbyimage.html

Google techniek nog makkelijker

Bovenstaande werkt nog, maar beschrijft betere resultaten bij tineye. Een nieuwe optie is in de chromebrowser, met de rechtermuisknop op een willekeurige afbeelding te klikken. Vervolgens klik je op afbeelding zoeken in google. Zie onderstaande afbeelding:

Search with chrome

Catfish the movie

USA – engels – 2010

Een 24-jarige fotograaf uit New York, heeft geen idee waar hij aan begint als een 8-jarig meisje uit Michigan, contact met hem zoekt om toestemming te vragen dat ze één van zijn foto’s mag schilderen. Wanneer hij het merkwaardige schilderij ontvangt, begint hij een vriendschap en correspondeert hij met de familie van Abby. Wanneer een cyber-romance ontstaat met Megan, de aantrekkelijke oudere zus, beginnen dingen pas echt interessant te worden. Aangespoord door een aantal schrikbarende openbaringen over Megan, gaat hij samen met zijn vrienden op reis, op zoek naar Megan en op zoek naar de waarheid…

Omgekeerd foto zoeken, catfish, dubbele profielen, facebook, reverse image search, sites, pagina, google inside search, catfish, tinyye.

Technisch?

De techniek is vergelijkbaar met vingerafdrukken vergelijken in de politiecomputer. Voor een bepaald aantal punten in een afbeelding wordt de kleur bepaald. Hierdoor ontstaat een code (lijst met punten onderlinge afstand en kleur). De lijst is te vergelijken met lijsten die af zijn te lijden van andere foto’s.

Andere methodes


De Tineye biedt de beste methode (voor nu), google volgt met goede resultaten voor vergelijkbare foto’s naarnaast is er nog:

Bij Bing en Google kan je op de ‘images’ pagina een afbeelding uploaden door op het cameratje te klikken: